top of page
Yazarın fotoğrafıTuğrul Başbilir

Eylül 2024 Astroloji Takvimi: Gökyüzü Neler Söylüyor

Eylül 2024 yılın en önemli aylarından biri olarak karşımıza çıkacak. İlerleyen yıllarda bu ayı ilk devrilen domino taşı gibi peşi sıra gelen büyük sürecinin başlangıcı olarak hatırlamamız mümkün. 2 Eylül 2024’te Plüton, son kez Oğlak burcuna dönüyor; bu geri dönüşle birlikte güç savaşları ve siyasi gerilimler global ölçekte en yüksek noktasına ulaşırken, 4 Eylül 2024’te Mars’ın Yengeç burcuna geçişi ile her yerde askeri hareketlilik giderek yoğunlaşacak. Diğer yandan tüm bu fırtınaların ortasında, en derinlerde büyük bir kolektif uyanış ve insanlığın ruhundan gelen devrimsel bir bilinç sıçraması yaşanmak üzere.

18 Eylül 2024’te Balık burcunda gerçekleşecek Ay Tutulması bize “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” derken bizleri yeni bir dönemi müjdelemekte. Eski düzenler miadını doldururken açılacak boşlukta daha bilinçli ve duyarlı bir insanlığın tohumları filizlenmeye başlayacak. Bu büyük dönüşüm süreci fiziki ve ruhani dünyalarımızda da derin izler bırakacak. İlişkiler temasında ise ayın sonu oldukça sürprizli ve önemli. 23 Eylül 2024’te Venüs Akrep burcuna geçerek tutkuların, derin bağların, sarsıcı ve unutulmaz duygusal deneyimlerin dönemini başlatıyor. Bazı ilişkiler çok daha derin ve yoğun bir evreye geçerken, bazı ilişkiler de zaaflar ve kıskançlıkla sınanacak.

Eylül ayı güçlü ve ezber bozan enerjilerle dolu. Bu ayın getirdiği büyük değişim rüzgarlarına kapılırken, sonbahara ve yeni sezona merhaba diyoruz. Gökyüzü, bize yazılacak yeni bir hikayenin ilk satırlarını sunuyor—biraz cesur, biraz karmaşık, en önemlisi de umut dolu.




 



 

2 Eylül 2024’te Plüton son kez 29. Derece Oğlak burcuna geri dönüyor. Sürekli konuştuğumuz Dünya tarihine damga vurmaya şimdiden başlayan Plüton Kova transiti, son kez 2 Eylül – 19 Kasım 2024 arasında 29 derece Oğlak burcunda hareket edecek. Burası transitin kritik ve sert kısmı diyebiliriz.

Bu evrede baskıcı rejimler ve halk arasındaki çatışma katlanarak sürecektir. Dünya siyasetinde Ortadoğu’daki kriz, Rusya-Ukrayna gerilimi, ABD seçimlerindeki giderek artan tansiyon gibi temaların en sert, gergin ve provokatif formunu görebiliriz. Dünya genelinde yasaklar, tiran davranışlar, toplumu gücü kaybetme korkusuyla aşırı kontrol ve baskı altında tutmak gibi temalar giderek yükselirken; bu tür yaptırımlara tepkiler de aynı oranda büyüyecektir.

Kişisel özgürlüklerin kısıtlanması ve baskı altına alınması, bunun için sosyal medya ve yasal kanalların kullanılması temaları da dikkat çekicidir. Bu konularda uçlara kayma ve aynı şekilde baskıya oluşan giderek artan tepkileri dünya genelinde görmek mümkündür. Zira saflar çok keskinleşiyor. Din, dil, ırk ile ayrışan toplumlar değil; asıl dünyada “erk sahipleri” ve “halk” arasında bir ikilik ve ayrım var. Dünyada son yıllarda güç dengeleri tamamen bozuldu, malumunuz dünyadaki kaynakların çok büyük bir kısmı sadece çok küçük sayıda insanların elinde… Ve bu durumu sosyal medya, her gün kurgulanan olaylar ve halkı bilerek kutuplaştırarak kendi içine düşürme gibi taktiklerle örtbas etmeye çalışıyor, onlar ise keyiflerine bakıyor. Ancak artık herkesin uyanışa geçtiği bu evrede, Plüton Oğlak 29 sürecinin de onların maskelerinin düşmesi adına son evre olduğunu söyleyebiliriz…

Bireysel düzlemde ise ezberlerimizi bozmak zorunda olduğumuz bir döneme giriyoruz. Kişisel alan ve özgürlüğümüzü alma vakti geldi diyebiliriz. Zincirlerle kalmak isteyen, bir duygu veya kişinin kölesi olanlar için zorlayıcı tesirler devrede. Ayrıca bu süreçte yeni ve güncel olanla bağımızı arttırmamız, yeni şeyler öğrenmemiz, teknoloji kullanma hakimiyetimizi arttırmamız önemlidir. Plüton Kova dönemi “gelecek” demektir bu yüzden geçmişe saplanmak ciddi blokajlar oluşturabilir. İleriye bakmak, zamana ayak uydurmak ve yenilenmek durumundayız. Plüton 19 Kasım 2024’e kadar bu burçta yolculuğuna devam edecek.


3 Eylül 2024 saat 04:55’te 11 derece Başak burcunda bir yeniay meydana gelecek. Yeniay anında Ay ve Güneş kurban yıldızı Zosma ile kavuşumda. Başak burcu üretkenlik, emek ve verimle ilgilidir; ancak bu yıldız bizi her şey için saçımızı süpürge edip, kendimizi “kurban” etmememiz konusunda uyarır. Zira alma-verme dengesinin bozulma riskli vardır.

Oysaki yeniay anında Güneş ve Mars’ın hayırlı Betelgeuse yıldızı ile olumlu görünümleri var. Bu bağlamda emek ve çabamızı öncelikle kendimize ve projelerimize yöneltmekte fayda vardır. Başka insanlar, hele de değmeyecek veya kurtarılmayacak kişiler için emek vermek bu süreçte beyhudedir. Zaten yeniay ısrarla hala insanları kurtarmaya ve kendimizi feda etmeye çalışırsak eğer düş kırıklıkları vaat etmekte. Zira burada öğrenilmesi gereken tema “kurtarma” motifinin özüdür. Bir insan bir diğer insanı sevgisinden ötürü de kurtarmak isteyebilir, ancak bu vaka “kurtarılamaz” bir vaka ise kişinin çabası altında aynı zamanda “terk edilmeme” ve “kaybetmeme” arzusu da yatar. Bu temayla yüzleşmemiz de son derece önemli.

Yeniay anında Ay ve Güneş işe karşıt olan Satürn içsel ve dışsal anlamda beklediğimiz sevgi ve onayı almakta zorlanabileceğimizi gösteriyor. Özellikle bir konu istediğimiz gibi gitmediğinde kendimize gereksiz yere çok yüklenmememiz son derece önemli. İnsanız, hata yapabiliriz… Mükemmellik saplantısı da zaman zaman insanın en büyük düşmanı olabilir.

Makro düzlem ve siyasette ilk bölümde yazdığım üzere giderek artan küresel gerilim, toplumsal düzlemde artık saklanmaya çalışılan kusurların gözden kaybolmaması ve giderek herkesin her şeyin farkında olması; bu sebeple de halkı sindirmeye yönelik yaptırımların artması ve bu yaptırımlara gelecek ters tepki gibi birçok temayı görebileceğiz.

Zira Ay ve Güneş kral ve kraliçe; yani iktidar sahipleridir, Satürn ise halktır. Bu göstergelerin karşı karşıya gelmesi artık iktidar, muhalefet, Fenerbahçe-Galatasaray, değil “güç sahipleri” ile “halk” arasındaki zıtlığı göstermektedir. Filler ve çimenler karşı karşıya gelmiştir, çimenler “Ben neden eziliyorum sizin filler arası mücadeleniz sırasında” demektedir aslında… Bu evrede ayrıca finansal göstergelerin durumunu da düşünürsek dolandırıcılığa karşı da çok tetikte olmak, tutumlu olmak, gereksiz savurganlık ve riskli yatırımlardan kaçınmak da çok çok önemli.


4 Eylül 2024’te Mars Yengeç burcuna giriş yapacak. Bireysel düzlemde üzerimizde rehavet hissedebileceğimiz, cesur olmamız gereken yerde duygularımızın bizi frenleyebileceği bir süreç geçirebiliriz. Doğru yerde doğru tepkiler vermekte zorlanabiliriz. Duygular eylemlerimize yön verecektir. Bu süreçte duyguların tutsağı olmak yerine duygularımızı doğru şeylere kanalize edersek büyük ve unutulmayacak başarılara imza atmak mümkündür. Aile hayatı, ev koşulları ve emlak/gayrimenkul sektörleri sık sık ilgilenebileceğimiz temalar arasında olabilir.

Ayrıca transitin doğası gereği vatan, sınırlar ve savunma konuları ön plana çıkacaktır. Milli değerler ve hamaset edebiyatı üzerinden gündem saptırma çabası görülebilir. Bu geçiş askeri operasyonları da gösterir. Plüton Oğlak 29 etkisi ile birleşince Ortadoğu ve Rusya-Ukrayna başta olmak üzere ciddi askeri hareketlilik ve gerilim oluşturabilir. Aralık 2024’teki Mars retrosuna doğru giderek şiddetini arttırabilecek olan bu süreç, ABD başkanlık seçimleri ve sonrası, gerek askeri rekabet ve çatışmanın artışı olsun tatsız tesirleri beraberinde getirecek gibi görünüyor. Mars 4 Kasım 2024’e kadar bu burçta kalacak. Ancak sonrasında Aralık’ta Mars retrosu ile Aslan burcundan bir kez daha Yengeç burcuna dönüş yapacak bunu ayrıca konuşacağız.


9 Eylül 2024’te Merkür Başak Burcuna geçiş yapacak. Merkür yüceldiği burca geçerken daha analitik, detay odaklı ve aklı selim bir forma geçiyor. Daha sağduyulu, mantıklı ve fayda odaklı düşünebiliriz. Konsantrasyon, bir işi en mükemmel hale getirmek adına ideal zamanlardır.

Sadece aşırı detaylarda boğulma bazen de aşırı yüksek standartlar sebebiyle memnuniyetsizlik, tatmin eksikliği ve yıkıcı eleştirel tavra dikkat. Merkür bu burçta 26 Eylül 2024’e kadar kalacak.


Yılın en önemli gökyüzü olaylarından biri ile başlayalım. 18 Eylül 2024 saat 05:34’te 25 derece Balık burcunda bir Ay tutulması gerçekleşecek.

Kova dolunayı ve retrolarla dolu sert dolunaydan sonra bu ay tutulması tam anlamıyla bir sezon finali ve yeni sezonu başlatıyor. Ay tutulmaları her zaman bir dönemin kapanışı ile alakalıdır, ancak bu tutulma gerek Plüton Oğlak etkisi ve gerek açılarıyla adeta bir devre sonu gücüne sahip. Bir nevi tutulma bir domino taşını devirirken belki önümüzdeki yıllarda tüm dünya değişirken başlangıç evresi olarak bu zamanları hatırlayacağız. Yani bu tutulmadan sonra bireysel ve toplumsal her düzlemde artık hiçbir şey eskisi olmayacak gibi diyebiliriz.

Tutulma anında Jüpiter, Güneş ve Ay ile T-Kare oluşturduğu için piyasalar, enflasyon ve kur artışları açısından sarsıcı tesirler bizleri beklemekte. Her şeyi şişiren, büyüten ve hatta abartan tesirler söz konusu. Finansal anlamda faizler aynı kalıp yükselmeyebilir ancak kurlar daha da artabilir, TL’de kişileri tutmak adına uygulamalar denenebilir (misal faiz yükseltmek veya çok sıkı para politikaları gelebilir) ancak her şeye rağmen her şey şişmeye devam edecek gibi görünüyor.

Balık burcu inançlarla doğrudan alakalıdır ve inançların radikalleşmesi, bu vesileyle inanç sömürüsü yapılması ve gündemin sürekli karışması söz konusu olabilir, bu konularda hem ülke hem dünya genelinde kutuplaşmalar artabilir. (Plüton 29 Oğlak etkisi çok yoğun bundan bu süreçler oldukça gerilimli olacak. Sağ-sol, ırkçılık, geleneksel ve modern bakış çatışmalarıPozitif bir etki olarak Venüs hayırlı Spica yıldızı ile kavuşacağı için dişil ve sanatsal figürlerde parlama görülebilir. Yeni kadın kanaat önderleri oluşabilir.

Ay tutulması sırasında Merkür-Satürn ile karşıt, Jüpiter ile kare hatalı finansal ve kariyer kararları, diplomatik skandallar ve iletişim zorluğu dikkat çekiyor. Özellikle Eylül ayının ikinci ve üçüncü haftası aslında tüm Eylül ayı boyunca panikle finansal işlemler yapmamak ve riskli tüm eylemlerden kaçınmak çok önemli olacak.

Psikolojik açıdan dalgalı etkiler söz konusu. Tutulma etkisiyle depresif bir hissiyat oluşabilir ve içe kapanma görülebilir, bazen dinlemek ve inziva iyidir ancak sosyal hayat ve dünyadan da kopmamakta fayda var. Olumlu yönüyle sindirmelere rağmen hakkımızı arayabilir ve adaleti sağlayabiliriz.

Balık burcu son burçtur ve psişik kuvvetle de alakalıdır. Tüm ay ancak özellikle de tutulmaya yaklaşırken sezgilerimiz çok güçlenecek adeta yatır gibi olacağız. Bu evrede ayrıca ruhsal ve psikolojik çalışmalar çok iyi gelecektir. Sanatla da haşır neşir olmak da motivasyonumuzu arttıracaktır.

Sıhhat açısından Ay tutulmaları hele Balık burcunda olunca ödem, şişme, bağırsak sorunları ve zehirlenmeleri arttırabilir. Yediğimize içtiğimize çok dikkat etmek gerek. Maymun çiçeği ve diğer viral salgın vakaları artabilir ancak pandemi seviyesinde bir sıkıntı söz konusu değil. Balık burcu sıvılarla da ilişkilidir. Özellikle tükettiğimiz su ve buza çok dikkat, hijyene eksikli olmamalı zira buna bağlı oluşabilecek sağlık problemleri artabilir.

Dünya siyasetindeki yansımaları Plüton Oğlak etkisi ile konuşmuş olsak da ABD ve Rusya asıl 2 Ekim Terazi burcundaki tutulması ile karışacak. Ay sonu etkileri iyice hissedilecektir. Bu sadece bir fragman diyebiliriz. Türkiye haritası da çok gergin etkiler alıyor, muhalefet de iktidar da avantajlı konumda değil. Halk güç sahipleri kim olursa olsun artık takım tutmaktan ziyade güçlüler neden refah içindeyken ben değilim sorusuna odaklanma eğilimde olabilir. Ayrıca askeri hareketlilik ve baskı artışı görülebilir, şu anda hali hazırda tesirleri başladığı üzere orduyla alakalı konular daha fazla gündeme taşınabilir.

Uluslararası siyasetti yabancılarla gerilimli ilişkiler ve diplomatik krizler görülebilir ayrıca ay ortası itibariyle bazı bakanlar veya üst düzey kilit isimlerde değişiklikler olabilir.


22 Eylül 2024’te Güneş Terazi burcuna geçiş yapacak. Sonbahar ekinoksuna adım atıyoruz, gece ve gündüz eşitleniyor. Yeni bir mevsim ve dönem bizleri bekler. Tüm Terazi burçlarının doğum günü kutlu olsun ve yeni yaşınız güzellikler getirsin. :) Bu kadar hararetli tesirlerden sonra gökyüzünde Terazi burcunun vurgusunun artması denge ve huzur adına son derece hayırlı bir durum. Güneş 23 Ekim 2023’e kadar bu burçta kalacak.


23 Eylül 2024’te Venüs Akrep burcuna geçiş yapacak. Tutkuların ön plana çıkacağı bu evrede aklımız pek de başımızda olmayabilir. Daha çok dürtüsel hareket edebilir, aşkta çok daha gözü kara olabiliriz. Tensel çekim ve uyum bu dönemde çok daha önemli hale gelir. Aşkta takıntılı ruh hali görülebilir. Bir kişiye kafayı takıp diğer tüm olasılıkları reddetme veya bir şey bittiyse dahi durumu kabullenmeme hali söz konusu olabilir. Duygusal ve dürtüsel eğilimler arasındaki çizgiyi iyi ayarlamak gerekir.

Bir yandan da tutku duyduğumuz bir şeye kendimizi adayarak başarı kazanmak söz konusudur. Finansal konularda iyi stratejiler kurarsak eğer iyi kazanç elde edebilir ve karlı yatırımlar gerçekleştirebiliriz. Saplantı ile adanmışlık arasındaki ince çizgiyi iyi bilmekte fayda var. Venüs 11 Kasım 2024’e kadar bu burçta kalacak.


26 Eylül 2024’te Merkür Terazi burcuna geçiş yapacak. Burada Güneş Terazi etkisi gökyüzü bir tık yumuşatırken Merkür’ün de bu burca geçmesi iletişim tarzına daha yumuşak, uzlaşmacı ve empatik bir hava geliyor. Gerilimlerin çözülmesi, orta yolun bulunması adına iyicil bir tesirdir. Hukuki konular ve danışmanlık süreçlerinde de faydalıdır. Ekim ayı başı itibariyle Terazi burcunda ayrıca bir Güneş tutulması da olacak, bu temaları daha da çok konuşacağız. Merkür 13 Ekim 2024’e kadar bu burçta kalacak.


Eylül ayının öne çıkan astrolojik gelişmeleri: Doğum haritanız üzerinden aldığınız kişisel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.


2 Eylül 2024 / Plüton Oğlak Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.


2 Eylül 2024 / Merkür-Chiron Üçgeni: Bu dönemde, zihinsel olarak kendinizi daha iyi anlayabilir, eski yaraları iyileştirmek için içsel çalışmalara yönelebilirsiniz. İletişim becerilerinizi kullanarak, duygusal zorlukları ifade etmek ve başkalarıyla daha derin bir anlayış ve bağlantı kurmak da mümkün olabilir. Açı kalıbı +-3 gün etkili.


3 Eylül 2024 / Mars-Neptün Karesi: Davranışlarımız ve taleplerimizle yanlış algı oluşturmamaya dikkat etmeliyiz. İdeallerimiz ve çabaladığımız şeyler arasında tezatlıklar olduğunu fark edebiliriz. Boşa kürek çekme riski verir. Bir şeyler tökezliyorsa, ısrarla olmuyorsa bırakmak faydalıdır. Bir anlık duygu ile hayata geçirilen eylemlerde yanılgıya düşme riski yüksektir. Dolandırıcılık kurbanı olmaya da çok açık bir açı kalıbıdır, dikkat. Açı kalıbı +-7 gün etkili.


3 Eylül 2024 / Başak Burcunda Yeniay: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.


4 Eylül 2024 / Mars Yengeç Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.


4 Eylül 2024 / Venüs-Güney Ay Düğümü Kavuşumu: Bu açı kalıbı Merkür retrosunun bitişinden sonra karmik anlamda yüzleşme ve kapanan döngüleri temsil ediyor. Belirsizlik ilişkiler netlik kazanabilir, gereken vedalar varsa edilebilir. Yeniye yer açılması adına eskinin gitmesi gerekebilir. Haritaya olumlu görünümlerde ilişkilerde bir faz kapanışı ve yeni bir dönem söz konusudur. Açı kalıbı +-5 gün etkili.


6 Eylül 2024 / Venüs-Juno Kavuşumu: Açı kalıbı duygusal bağları vurgularken, bu bağların daha derin ve uzun vadeli bir ilişkiye dönüşme potansiyelini gösterir. İki kişi arasındaki çekim güçlü olabilir ve bu, romantik ilişkilerde derinlemesine bir bağlılığı işaret edebilir. Bu kavuşum, evlilik ya da ciddi bir ilişki kurma isteğini yükseltebilir. Açı kalıbı +-3 gün etkili.


7 Eylül 2024 / Merkür-Uranüs Karesi: Bu çatışmalı açı kalıbı gereksiz inat, uç fikirlerin çatışması, “ben haklıyım” inadını temsil ediyor. Herkesin kendine has fikirleri olabilir ve diğer fikri kabul etmeyebilir. Açı kalıbı ani öfke patlaması ve fevri hatalı hareketler getirebilir. Yıkıcı bir isyanı simgeler. Açı kalıbı +-3 gün etkili.


8 Eylül 2024 / Güneş-Satürn Karşıtı: Bu açı kalıbı özellikle eril ve otorite figürleriyle çatışma, blokaj ve anlaşma zorluğu getirebilir. Duygularımızı yansıtmakta zorlanabilir, aynı zamanda karşımızdaki kişilerden de beklediğimiz duygusal reaksiyonları göremeyebiliriz. Özdeğerde dalgalanmalar olabilir ancak kendimizi hırpalamak ve kusur bulmak yerine sakinliği ve gerekirse biraz içimize dönmeyi seçebiliriz. Bu açı kalıbı ayrıca halk (Satürn) ve Güneş (yönetim) arasındaki çatışmayı da temsil eder. Açı kalıbı +-5 gün etkili.


9 Eylül 2024 2024 /Merkür Başak Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.


12 Eylül 2024 / Merkür-Mars Altmışlığı: Öğrenme ve öğretme isteği, kişisel gelişime yönelme, ufku genişletme, sosyalleşme arzusu ve ticarette başarı getirecek fikirlere sahip olmayı gösteren bir açı kalıbı. Tek yapmamız gereken biraz çaba göstermek. Açı kalıbı +-3 gün etkili.


12 Eylül 2024 / Güneş-Jüpiter Karesi: Bu açı kalıbı finans ve kariyer konusunda hatalı kararlar almaya açıklık yaratabilir. Hızlı ve dürtüsel hareket etmemeliyiz. Egomuz daha nazik olabilir ve iyisiyle kötüsüyle her şeyi abartma eğilimine girebiliriz. +-5 gün etkili.


15 Eylül 2024 / Venüs-Jüpiter Üçgeni: Ayın en güzel açı kalıplarından biri. İki iyicilin beraberliği tesir ettiği alanlarda iyileşme ve canlanma sağlayabilir. Özellikle yatırım, alım satım gibi işlemler için çok uygun bir zamandır. Duygusal konularda sorunların çözülmesi, iyi giden bir sürecin çiçeklenmesi gündeme gelebilir. Açı kalıbı +-5 gün etkili.


 



 

Comments


bottom of page